odhalení skrytého vede k poznání, které zlepšuje vztahy

Škola a poradna fyziognomie

Individuální a skupinové kurzy dle dohody - pořádáme v různých městech v České i Slovenské republice.

SKYPE - celosvětově :)

NICK SKYPE PRO STUDIUM: "fyziognomie.frenologie"
+420 602 950 246
fyziognomie@seznam.cz

Několik postřehů s historie fyziognomie a frenologie

09.10.2013 16:24

Všichni známe z každodenní praxe lidi, jejichž úsměv nás zahřeje i v mrazivém počasí a naopak jedince jichž chlad zebe i v horkém létě. Zarytí odpůrci tvrdí že tvář je náhodně vytvořená část hlavy na té straně kde nerostou vlasy. Jejich hlavním argumentem bývá podoba mezi dětmi a rodiči, což je argument přinejmenším pochybné ceny, neboť je všeobecně uznávanou skutečností, že děti dědí vlastnosti svých rodičů a to jak příjemné, tak i ty poněkud problematické. O pravdivosti tvrzení, že přece není spravedlivé soudit člověka podle toho jak vypadá, by se dalo s úspěchem pochybovat. Je zajímavé že se těmito slovy ohánějí ti, jejichž rysy, mnohdy svědčí o úzkoprsosti a sklonu k dogmatismu. Jedním z rysů, které o těchto povahových vlastnostech jasně mluví, jsou například velmi úzké rty.

 

Je velmi důležité mít stále na paměti, že tvář je jako otevřená kniha v níž je zapsáno, jak je člověk schopen žít v tomto světě. Nemusíme vědět, co prožil, ale vidíme stopy na jeho tváři. Rozpoznáme rovněž jakým způsobem se charakter pod vlivem vnějších i vnitřních okolností mění. Co je třeba k tomu osvojit si základy této prastaré nauky? Trpělivost, schopnost analýzy, pozorovací talent a skromnost při vynášení soudů. Rovněž  je třeba nechat si pro sebe poznatky ze sexuálního života, protože tato snad nejcitlivější oblast by měla zůstat výhradně soukromým teritoriem. Spíše můžeme výsledky našeho pozorování zužitkovat ke svému vlastnímu zdokonalení ve smyslu chápání pohnutek druhých lidí.

 

Jestliže jste ochotni se frenologií a fyziognomií zabývat s vážností, která jí právem prověřeným staletími náleží, velmi rychle poznáte, zda je váš čerstvý objev běžec na dlouhé tratě, či maminčin mazánek, jestli nový uchazeč o místo ve vaší firmě je loajální a pravdomluvný, zda má nebo nemá organizační talent a tak dále. Člověk je bytost společenská a když jí něco trápí, chce se přirozeně o svou bolest podělit. I v tomto případě je dobré vědět, že sdělená tajemství budou zachována a nikdy se nestanou šlágrem ulice.

 

Připraveni, začínáme. Každá část obličeje popisuje soubor určitých vlastností, které se navzájem prolínají. V praxi to znamená , že stejná vlastnost je potvrzena z několika stran. Například o míře vrozené inteligence vypovídá, čelo, obočí a také uši. Chceme-li tedy nějakou bytost označit jako velice inteligentní musíme pečlivě pozorovat a srovnávat všechny uvedené prvky.

 

Frenologie – starším názvem lebologie  je stručně řečeno naukou o tvaru lebky. Za zakladatele frenologie je považován německý lékař František Josef Gall, který působil v 18. a 19. století a své nauce zasvětil celou svou kariéru. V dalším textu se ještě k osobě tohoto pozoruhodného člověka vrátíme. Frenologie vychází z myšlenky, že tvar lebky je závislý na tvaru mozku a tudíž lze pozorovat změny na lebce v závislosti na rozvoji mozku. Zároveň frenologie jako první vnesla do lidského poznání tzv. lokalizaci – každá část mozku odpovídá nějaké vlastnosti. Od těchto center odvozuje frenologie i praktické projevy. Jako např.: smysl pro soustředění, svědomitost, pořádkumylnost apod.

Ukázka frenologického popisu lebky.

Fysionomie – nauka o stavbě obličeje. Vychází z nauky jednotlivých vztahů mezi rysy a tahy obličeje a jednotlivými vlastnostmi. Zde doslova platí, že tvář je výkladem v němž se vystavuje světu na odiv duše jedince. Fysiognomie byla pro západní civilizaci objevena J.K.Lavanterem, který byl současníkem Galla. Rovněž v samostaném odstavci se k osobě Lavantera vrátíme. Nauka o stavbě lidské tváře je , ale mnohem starší a jak to již bývá svůj původ můžeme hledat v Číně. Nejen hedvábí a střelný prach dali Číňané světu. Umění Siang-mien  - tajemství lidské tváře bylo známo již před třemi tisíci lety. Za časů Konfucia dospělo svého věhlasu. Z této doby pochází rovněž Konfuciovo rčení, že dítě si za svůj obličej nemůže, ale dospělí člověk je za svůj zevnějšek zodpovědný. Je jen příznačné, že i tato nauka nebyla tak úplně mimo dosah politických špiček – za časů císaře Čchin š-chuang-ti byly knihy o umění siang-mien spáleny, aby nebyla odhalena diktátorova pravá tvář. Dokonce ani podobizna nesměla být zhotovena, ačkoliv to bylo zvykem, ale byla nahrazena líbeznou tváří, která skrývala pravou podstatu. I dnes máme mnohé ty co nastavují svou vlídnou tvář a kalou tělem. I proto je užitečné studovat tyto nauky, abychom uměli rozeznat s kým máme tu čest.