odhalení skrytého vede k poznání, které zlepšuje vztahy

Škola a poradna fyziognomie

Individuální a skupinové kurzy dle dohody - pořádáme v různých městech v České i Slovenské republice.

SKYPE - celosvětově :)

NICK SKYPE PRO STUDIUM: "fyziognomie.frenologie"
+420 602 950 246
fyziognomie@seznam.cz

Pět elementů – pět typů obličejů – pět souborů charakterů

08.07.2016 17:13

Pět základních elementů světa – dřevo, oheň, země, kov a voda jsou základními stavebními kameny vesmíru. Tomu lidé věří od nepaměti. Lidské vědění a chápání je postaveno na asociacích. Spojujeme svou zkušenost s novým a tím vznikají další pravdy a směry. Fyziognomie není v tomto směru žádnou vyjímkou. Pokud se zamyslíme nad tím co vše víme o jednotlivých prvcích, pak nebude problém se ztotožnit s následujícími tvrzeními.

 

Dřevo hoří z čehož vzniká element ohně. Oheň přetváří zemi, země obsahuje kov. Roztavením kovu vzniká tekutá hmota – voda. Ta zavlažuje a vytváří prostředí pro vznik života a růst. Vyrůstá dřevo. Uzavřený koloběh vzniku a zániku rezonuje s představami o transformaci energie, která nevzniká ani nezaniká, ale pouze mění svoji prostatu. Ke každému elementu posléze přiřazujeme další charakteristiky – barvu, roční období, směr a také typ tvaru obličeje. Právě tvar je tím praktickým elementem, který se na obličeji zobrazuje.

 

Tvar obličeje vytváří přirozenou konturu – rám budoucího obrazu. Přirovnám-li obrys obličeje k rámu obrazu, pak je rozdělení dalších rysů kompozicí vytvářející autorský rukopis stvořitele daného jedince. Takto čteme v lidské tváři.

 

Dřevo

 

Barva: zelená

Roční období: jaro

Směr: východní

Typ obličeje: dlouhý, úzký. Obdélník se širokým čelem a mírně zploštělými spánky. Rovný nos a tenké obočí.

Tvar obličeje: obdélník

 

Kreativita dřeva podmiňuje přátelský a společenský charakter nositele. Optimismus těmto jedincům nechybí. Přirozeností je pro ně laskavost a velkorysost.

 

Východní škola popisuje tento element jako jadeitový a dřevěný obličej

 

Jadeitový a dřevěný obličej jsou dva charakteristicky podobné. U žen je častější jadeitový a u mužů dřevěný. Přesto je možné jadeitový obličej nalézt i mužů.

 

Ženy s tímto typem obličeje bývají velmi tajemné a záhadné. Také velmi dbají na svůj zevnějšek. Často bývají dětmi s těžkým dětstvím, které bývá provázeno malými projevy pozornosti a lásky. To jim do života dává pocit nutnosti se prosadit s notnou dávkou houževnatosti.

 

Lidé s jadeitovým obličejem jsou podle siang – mien nadáni nadpřirozenými schopnostmi, zajímají se často o okultismus a nadpřirozené věci. U mužů s jadeitovým (dřevěným) obličejem bývá znatelný sklon k šovinismu. Proto je také často najdeme mezi vojáky a policisty.

 

V milostném vztahu kladou stejné požadavky na sebe i ostatní. Když dostanou pocit neuspokojení, pak rychle přichází zklamání a odstup.

 

Oheň

Barva: červená

Roční období: léto

Směr: jižní

Typ obličeje: střední část je širší, brada častěji do špičky, čelo bývá úzké s jiskrnýma očima. Obočí a vlasy hustější.

 

Ohnivý typ obličeje dokáže zaujmout. Nadšení a empatie jim dávají schopnost oslnit. Na druhé straně lze se setkat se sobeckostí, temperamentem a vášní. Neklid je dán i těkavostí pohybu a stálé potřebě měnit svoji polohu. Činorodost je střídána despotickým trváním na svém.

 

Východní škola popisuje tzv. Ohňový obličej

 

Někdy o tomto obličeji hovoříme jako o oválném, nebo-li vejčitém. Vystouplé lícní kosti se širokým čelem a úzkou špičatou bradou. Okouzlující intelekt s velmi flexibilním chováním. Pro svůj úspěch musí velmi tvrdě pracovat. Je velkým hercem někdy až s teatrálními sklony, to mu způsobuje mnohdy problém s okolím – často narazí na nesprávné přátele.

 

V lásce nemají problém se projevit. Často dokáží vyjádřit své pocity rychleji, než-li jiní. Své pocity a přání dokáží velmi dobře prezentovat. Někdy mají sklon chovat se přezíravě a vypočítavě vůči druhému.

 

Zvláštním typem ohnivého elementu je královský, nebo-li sluneční obličej

 

Základním rysem obličeje je hranatost rysů. Lidé s královským obličejem mají sklon ke spolčování, kde vedou prim. Mají přirozené vůdcovské sklony. Někdy se zdá, že lidem s královským (slunečním) obličejem se všechno daří – je pravda, že mají poměrně hodně štěstí. Je to dáno i jejich schopností chovat se majestátně a okázale. Takže hvězdy jim padají k nohám.

 

Ačkoliv jsou velmi družní, skutečné přátelství jim bývá odpíráno. Prostě proto, že mají podle jiných příliš mnoho štěstí.

 

V zaměstnání jsou přísní individualisté. Na svém úspěchu nechtějí nikoho nechat spolupracovat.

 

Milostný život je poznamenán jejich vznešeností – král se baví, král tančí. Avantýry jsou na snadě.

 

Země

Barva: žlutá

Roční období: pozdní léto až podzim

Směr: střed

Typ obličeje: velký čtverec nebo obdélník – vždy hranatější. Silné čelisti, velká pusa a plné rty. Masité uši a nos.

Tvar: čtverec

 

Země je nejpomalejší ze všech elementů. Vše ní trvá a je velmi trpělivá. Spolehlivost je vázána na potřebu vše činit sama za sebe, nerada deleguje úkoly na jiné. Změna je pro zemi důvodem k obavám, solidnost a snaha dodržet pravidla je nadevše. Tvrdohlavost a neústupnost.

 

Východní škola popisuje tvz. zemský neboli horský obličej

 

Široká brada se silně vyvinutými partiemi brady. Lícní kosti výrazně vystupují. Charakterově jsou tito lidé poněkud chaotičtí, zvláště v mladším věku. Je to dáno jejich nepříliš šťastným dětstvím, které bylo poznamenáno odloučením od rodiny. Někdy jsou velmi arogantní a dokáží svá domnělá práva prosadit i silou.

 

Jejich velmi pozitivním rysem je jejich velká touha po vědění a schopnost čekat, až dostanou příležitost. Činorodost nepramení z přirozenosti touhy po kariéře, ale především z jejich potřeba uplatnit své, v jejich očích, nedoceněné ego.

 

Partnerský život je velmi výbušný, prudké hádky jsou na denním pořádku. V rámci snesitelnosti se udrží jen když se partner udrží v podřízeném stavu. To neplatí pokud se setkají dva horské obličeje spolu – pak jsou schopni oba velmi intenzivně pracovat na společném úspěchu a vzájemně se dokáží velmi dobře podporovat. Horské obličeje vyhledávají intuitivně i rozumově blahobyt a jistotu.

 

Zeď – zemský element ve východním pojetí

 

Tvář zeď je charakterizována poměrně nízkým čelem, extrémně nízkou, ale svalnatou bradou s výraznými tvářemi, které jsou poměrně dlouhé k celé partii obličeje. Lidé s tímto obličejem mají velmi pragmatické a cílevědomé myšlení. Pokud jim o něco jde, tak přiloží ruku k dílu.

 

Autorita je pro ně neznámý pojem – nejsou ani minimálně loajální. Jejich povaha je velmi vrtkavá. Tím je dána jejich nechuť k jakékoliv disciplíně a pořádku.

 

Citová nevyrovnanost způsobuje časté citová zklamání. Mnohdy všechno hodí za hlavu a ženou se do nového, případě propadají depresi, kterou svádějí na celé okolí

 

Kov

Barva: bílá, zlatá

Roční období: podzim

Směr: západní

Typ obličeje: ovál, lícní kosti jsou široké. Nos bývá velký. Výrazné oči, vlasy rovné.

Tvar: oválný

Kov symbolizuje úspěch – ať už obchodní nebo jen činorodost, která přináší zisk. Nositelé tohoto typu obličejů jsou senzitivní a idealističtí. Kreativita jim nechybí. Mají rádi svou moc – vyhledávání místa, kde je možné uplatnit jejich přirozenou autoritu a rozhodnost.

 

Kovový obličej ve východním pojetí

 

Rozlišujeme dva druhy kovového obličeje:

  • S krátkými tvářemi

  • S dlouhými – protáhlými tvářemi

 

Typ s krátkými tvářemi se vyznačuje nápadností a projevem vnějších sympatií. Zdravotně mají často potíže se žaludkem.

 

Představitelé protáhlého tvaru obličeje často dosahují vysokého vzrůstu (i přes 1,9 m a víc). Mají poněkud egocentrickou povahu, ale dožívají se vysokého věku.

 

Vysoká inteligence, vyhraněný smysl pro spravedlnost, vášeň pro přesvědčení. Proto se s takovými jedinci často setkáváme v politice, soudnictví apod.

 

Soukromý život je charakterizován luxusním životem a touhou po přepychu. Také dokáží jít za svým idolem, aby dosáhli svého cíle. Jakmile jej dosáhnou, vydají se na další hledání podnětů.

 

Voda

Barva: černá

Roční období: zima

Směr: severní

Typ obličeje: kulatý, široké čelo s velkýma očima. Brada je velká a výrazná. Husté vlasy kolem velkých uší.

 

Proměnlivost vody je dána její těkavou povahou – zurčící potůček se rázem změní v divokou řeku. Lidé s tímto obličejem jsou senzitivní a emocionálně založení. Mají problém se vyrovnat se svými nezdary a prohrami. Jsou velmi dobrými rádci a také ochotně a rádi pomáhají.

 

Vodní obličej východní školy

 

Lidé s vodním obličejem se velice rádi a stále vzdělávají. Vynikají vysokou inteligencí, ale stejně rychle dokáží propadnout skepsi a depresi. Problémem je, že ačkoliv se budete snažit dosáhnout nějakého povzbuzení – mine se to účinkem. Poté jejich výkonnost velmi klesá.

 

Ženy jsou od narození nadány tvořivostí . Pokud svůj talent opravdu uplatní, pak mají velkou šanci se prosadit na divadelním jevišti nebo i v kabaretu.

 

Milostný život lidí s vodním obličejem je protknut mnoha velmi vášnivými aférami a milostnými vzplanutími. Bohužel často nedokáží rozlišit mezi milostnými vzplanutími a skutečnými city.

 

Při pozorném čtení snadno zjistíme, že obličeje v reálném světě nejsou vždy podle nastavených šablon. Proto mnohem častěji objevujeme různorodou kombinaci jednotlivých elementů. Jak si pomoci v určování jednotlivých kombinací si předvedeme v následujícím příspěvku.

 

 

Jak číst kombinace jednotlivých elementů

 

Při hledání kombinací si můžeme výrazně pomoci dělením dle tzv. západní školy fyziognomie, která ač měla po delší dobu samostatný vývoj, také definuje pět typů obličejů. Používáme zde geometrické tvary, které profil obličeje připomínají.

 

Kulatý obličej

 

Prvním je obličej kulatý, který rovněž nazýváme měsíčním nebo lunárním. Jedinci s tímto obličejem mají tvar vskutku zakulacen. Všechny rys jsou jakoby měkké a jemné. Elementem měsíce je voda, která dává jemnost a sociální dovednost. Na druhé straně dokáže být i zdroj impulzivity a proměnlivosti.

 

Kulatý měsíční obličej patří flegmatikům. Tak jako Luna odráží světlo Slunce a je na něm vlastně závislá, tak tito lidé potřebují lásku a oporu okolí. Skutečně nejsou příliš samostatní, ale bývají krásní, příjemní a velmi nestálí. Podléhají náladám a dojmům. Sebejistota není jejich silnou stránkou. Jsou sobečtí jako malé děti, které nevidí za vlastní horizont. Přesto jsou to laskaví společníci, a pokud od nich nevyžadujete cílevědomost a ctižádost budete v jejich společnosti, prožívat příjemné chvíle.

 

Čtvercový a obdélníkový obličej

 

Praktičnost, schopnost a manuální zručnost je daným jedincům vlastní. Rádi učí ostatní a pak je nechají svému osudu. Dosahují často vedoucích funkcí, kde je motivuje zisk moci a prestiže.

 

Bájný bůh války Mars propůjčil své jméno těmto typům obličeje. Povahové ladění odpovídá melancholikům. Zřejmě proto, že vést stále válku je záležitost neradostná a únavná. Původně Mars vládl zemědělství a možná proto se tito lidé vyznačují pracovitostí, cílevědomostí a málokdy bývají pesimističtí.

 

K jejich dobrým vlastnostem patří vytrvalost a houževnatost. Mnohdy se mohou cítit nedoceněni a z toho vyplývá jejich niterná touha vládnout, aby tak mohli prosazovat své ideály.

 

Elementem čtvercového a obdélníkového obličeje je dřevo a země. Dřevo nalezneme spíše v obličeji zasvěcenému bohu Jupiterovi. Vládce bohů propůjčil těmto lidem značnou dávku životního štěstí, kombinovaného s ještě únosnou mírou zdravého sobectví, takže štěstěna stojí věrně při nich. Dobrá nálada je typická pro kombinace sangvinika a cholerika. Jako nesmírně tvůrčí bytosti potřebují tito lidé stále nové a nové podněty. Jsou to opravdoví pronásledovatelé duhy a kupodivu pod jejich vlivem se vám svět zdá barevnější, zářivější a rozhodně o mnoho šťastnější. Zemský element je obsažen v obličeji Marsovském. Bájný bůh války Mars propůjčil své jméno těmto typům obličeje. Povahové ladění odpovídá melancholikům. Zřejmě proto, že vést stále válku je záležitost neradostná a únavná. Původně Mars vládl zemědělství a možná proto se tito lidé vyznačují pracovitostí, cílevědomostí a málokdy bývají pesimističtí.

 

Oválný obličej

 

Ohleduplnost a empatie je doménou těchto obličejů. Elementem oválu je kov, který propůjčuje daným jedincům smysl pro ideály, krásu a senzitivitu. Jsou velmi kreativní a tvořivý. Logika je jim vlastní a velmi rádi překvapují novými nápady.

 

Planeta krásy a lásky Venuše propůjčila své jméno složenému typu, kterým je kombinace melancholika a sangvinika. Vztahy s ostatními lidmi stojí u těchto jedinců na prvním místě v žebříčku hodnot. Snaží se vnášet harmonii a rovnováhu do míst, v nichž žijí nebo pracují. Achillovou patou bývá vytrvalost, raději se věnují příjemnějším věcem, než je pouhé vydělávání peněz anebo nedej bože nějaké striktní dodržování jakéhosi řádu. Jejich romantická duše se takovými omezeními rozhodně spoutat nedá.

 

Trojúhelníkovitý obličej

 

Přemýšlivost, rychlost úsudku a do jisté míry zbrklost provází nositele tohoto obličeje. Špičaté a hranaté rysy poukazují na jejich přirozenou zvědavost a zvídavost. Časté měnění nálad a zájmů je přirozené. Velmi rádi kritizují druhé a přehánějí.

 

Element ohně propůjčuje charakteristické sarkastické a přímočaré chování. Rovněž je zde znatelná netrpělivost a touha po rychlém řešení. Ohnivý obličej nalezneme u Merkurovského typu, který patří sangvinikům tedy těm, kdož jsou stejně, jako bájný posel bohů Merkur bystří, rychlí a věčně v pohybu. Tito lidé nenávidí stojaté vody, a činí jim nemalé potíže posedět chvilku na jednom místě. Jsou všude a nikde. Vědí alespoň něco málo o všem možném. Málokdy vás poslouchají, až do konce má-li vaše věta více než pět slov.

 

Kuželovitý obličej

 

Opakem trojúhelníkovitého typu obličeje je kuželovitý. Vzdálenost mezi spánky je velká, velká brada doplňuje celkově kulatější a více zaoblený obličej.

 

Cholerikům patří druhý typ je obličeje, nazývaný sluneční. Tak jako Slunce hřeje i pálí, tak dokážou tito lidé na jedné straně potěšit, a na druhé dovedou velmi znepříjemnit život, těm kdož mají na věci jiný názor nebo prostě jen pomaleji chápou. Rychle vzplanou, ale nedovedou se zlobit dlouho. Nedají se přehlédnout v jakékoli společnosti, protože většinou hrají prim. Elementem zde je oheň v kombinaci se zemí. Spojení těchto živlů vytváří prostředí pro rozvoj transformace a potřeby měnit zaběhlé pořádky.

 

Pokud je obličej v horní části více rozšířený a brada je velmi široká, pak můžeme hovořit i obličeji Saturnově, což je kombinace melancholika a cholerika. Saturn je zván nebeským učitelem. V našem životě je to síla, která nezralé brzdí a zralým pomáhá. Jedná se o stažení do sebe, o vážnost danou poznáním tíhy života. Tito lidé zpravidla nedostávají nic v životě zadarmo a lekce z odříkání a přísnosti prodělávají většinou už v mládí. Takže je střední věk zastihne plně připravené zvládnout veškeré obtíže, jak pracovního tak soukromého charakteru. Bývá jim vyčítána citová strohost, ale mnohdy to je jen ochranný val kolem citlivého, vřelého srdce.

 

Elementem zde je země a dřevo, které společně vytváří kombinaci logiky a společenského vystupování spojeného s smyslem pro trpělivost a pracovitost.