odhalení skrytého vede k poznání, které zlepšuje vztahy

Škola a poradna fyziognomie

Individuální a skupinové kurzy dle dohody - pořádáme v různých městech v České i Slovenské republice.

SKYPE - celosvětově :)

NICK SKYPE PRO STUDIUM: "fyziognomie.frenologie"
+420 602 950 246
fyziognomie@seznam.cz

Jak podle tváře poznáte lháře

08.10.2012 15:51

Koho by nelákalo umět z výrazu tváře přečíst povahové vlastnosti člověka. Kdo by nechtěl lehce a na první pohled vědět s kým má tu čest. Pojďme se tedy spolu ponořit do tajů čtení lidské tváře,třeba proto abychom se napříště mohli vyhnout zbytečným chybám při výběru partnera či partnerky.

Klasik tvrdí, že malé dítě za svůj obličej nemůže, zatímco dospělý člověk za rysy svého obličeje nese plnou zodpovědnost. Všichni známe z každodenní praxe lidi, jejichž úsměv nás zahřeje i v mrazivém počasí a naopak jedince jichž chlad zebe i v horkém létě. Zarytí odpůrci frenologie tvrdí že tvář je náhodně vytvořená část hlavy na té straně kde nerostou vlasy. Jejich hlavním argumentem bývá podoba mezi dětmi a rodiči, což je argument přinejmenším pochybné ceny, neboť je všeobecně uznávanou skutečností , že děti dědí vlastnosti svých rodičů a to jak příjemné, tak i ty poněkud problematické. O pravdivosti tvrzení, že přece není spravedlivé soudit člověka podle toho jak vypadá, by se dalo s úspěchem pochybovat. Je zajímavé že se těmito slovy ohánějí ti, jejichž rysy, mnohdy svědčí o úzkoprsosti a sklonu k dogmatismu. Jedním z rysů, které o těchto povahových vlastnostech jasně mluví, jsou například velmi úzké rty.

Je velmi důležité mít stále na paměti , že tvář je jako otevřená kniha v níž je zapsáno , jak je člověk schopen žít v tomto světě. Nemusíme vědět ,co  prožil , ale vidíme, stopy na jeho tváři . Rozpoznáme rovněž jakým způsobem se charakter pod vlivem vnějších i vnitřních okolností mění.  Co je třeba k tomu osvojit si základy této prastaré nauky? Trpělivost, schopnost analýzy, pozorovací talent a skromnost při vynášení soudů. Rovněž  je třeba nechat si pro sebe poznatky ze sexuální ho života, protože tato snad nejcitlivější oblast by měla zůstat výhradně soukromým teritoriem. Spíše můžeme výsledky našeho pozorování zužitkovat ke svému vlastnímu zdokonalení ve smyslu chápání pohnutek druhých lidí.

Jestliže jste ochotni se frenologií zabývat s vážností , která jí právem prověřeným staletími náleží, velmi rychle poznáte, zda je váš čerstvý objev běžec na dlouhé tratě, či maminčin mazánek, jestli nový uchazeč o místo ve vaší firmě je loajální a pravdomluvný, zda má nebo nemá organizační talent a tak dále. Člověk je bytost společenská a když jí něco trápí, chce se přirozeně o svou bolest podělit. I v tomto případě je dobré vědět, že sdělená tajemství budou zachována a nikdy se nestanou šlágrem ulice.

 

Připraveni, začínáme. Každá část obličeje popisuje soubor určitých vlastností, které se navzájem prolínají. V praxi to znamená , že stejná vlastnost je potvrzena z několika stran. Například o míře vrozené inteligence vypovídá, čelo, obočí a také uši. Chceme-li tedy nějakou bytost označit jako velice inteligentní musíme pečlivě pozorovat a srovnávat všechny uvedené prvky.

Tvar obličeje - první vodítko ve fyziognomii

První čemu bychom měli věnovat pozornost, je tvar obličeje, protože tvoří rámec celé tváře. Pomůže nám také odhalit , zda je námi zkoumaný jedinec flegmatik, sangvinik, nebo máme-li co do činění s melancholikem, nebo dokonce s výbušným cholerikem. Rozebereme-li  obličej na jednotlivé části, zjistíme, že čelo odhaluje zásobu intelektu, schopnost  rozhledu, a míru tolerance k sobě i k ostatním.Obočí ukazuje zda a na jaké úrovni komunikuje rozum s city. Stupeň egocentrismu, schopnost vášně a již zmíněná inteligence je vepsána v obočí. Cit v celé jeho široké škále od zbožňování, přes lásku, zamilovanost až k nenávisti a lhostejnosti nám prozradí oči. Smysl pro čest, pravdomluvnost a stupeň kultivovanosti, stejně tak jako trpělivost a sexuální hlad je dán tvarem velikostí a zabarvením nosu. Jak příznačné vždyť miminka a malé děti mívají nosík jako knoflíček. Nos je také jediná část obličeje, která roste i v dospělosti.Je tedy patrné, že výše uvedené vlastnosti se vyvíjejí věkem. U kojenců nepoznáme zda jsou nebo nejsou prolhaní mimo jiné proto , že jejich vyjadřovací schopnosti se omezují pouze na základní životní potřeby.  Nemluvňata také nemívají ve slovníku pojmy jako sex, či kultivovanost. Ústa vypovídají  spolu s očima o citu,jež dokážeme dát a také o tom kolik ho potřebujeme od druhých lidí.Vztah k sexu je rovněž vepsán v našich ústech.  O tom jak jsme silní a vytrvalí , o kvalitě naší vědomé vůle hovoří brada a sanice. Přirozená autorita se pozná podle lícních kostí.

Sedm  typů obličejů

Čtyři základní a tři složené. Běžně se používají názvy planet, jejichž charakteristika je stejná jako v mytologii a astrologii. Kulatý měsíční obličej patří flegmatikům.Tak jako Luna odráží světlo Slunce a je na něm vlastně závislá, tak tito lidé potřebují lásku a oporu okolí. Skutečně nejsou příliš samostatní, ale bývají krásní, příjemní  a velmi nestálí. Podléhají náladám a dojmům. Sebejistota není jejich silnou stránkou. Jsou sobečtí jako malé děti, které nevidí za vlastní horizont. Přesto jsou to laskaví společníci a pokud od nich nevyžadujete cílevědomost a ctižádost budete v jejich společnosti, prožívat příjemné chvíle.

Cholerikům patří druhý typ je obličeje, nazývaný sluneční. Tak jako  Slunce hřeje i pálí, tak dokážou tito lidé na jedné straně potěšit, a na druhé dovedou  velmi znepříjemnit život, těm kdož mají na věci jiný názor nebo prostě jen pomaleji chápou. Rychle vzplanou, ale nedovedou se zlobit dlouho. Nedají se přehlédnout v jakékoli společnosti, protože většinou hrají prim.

Merkurovský obličej je věrným předobrazem svého majitele - vše jej zajímá, vše je pro něho příjem ale nidke nevydrží.Merkurovský obličej patří sangvinikům tedy těm ,kdož jsou stejně, jako bájný posel bohů Merkur  bystří, rychlí a věčně v pohybu. Tito lidé nenávidí stojaté vody,a činí jim nemalé potíže posedět chvilku na jednom místě. Jsou všude a nikde. Vědí alespoň něco málo o všem možném. Málokdy vás poslouchají až do konce má-li vaše věta více než pět slov.

Bájný bůh války Mars propůjčil své jméno čtvrtému typu obličeje.Povahové ladění odpovídá melancholikům. Zřejmě proto, že vést stále válku je záležitost neradostná a únavná. Původně Mars vládl zemědělství a možná proto se tito lidé vyznačují pracovitostí, cílevědomostí a málokdy bývají pesimističtí. K jejich dobrým vlastnostem patří vytrvalost a houževnatost. Mnohdy se mohou cítit nedoceněni a z toho vyplývá jejich niterná touha vládnout, aby tak mohli prosazovat své ideály.  To jsou tedy stručné charakteristiky čtyřech základních typů.

Nyní se dostáváme k typům složeným. Prvním je Saturnův  obličej, což je kombinace melancholika a cholerika. Saturn je zván nebeským učitelem. V našem životě je to síla, která nezralé brzdí a zralým pomáhá. Jedná se o stažení do sebe, o vážnost danou poznáním tíhy života. Tito lidé zpravidla nedostávají nic v životě zadarmo a lekce z odříkání a přísnosti prodělávají většinou už v mládí. Takže je střední věk  zastihne plně připravené zvládnout veškeré obtíže, jak pracovního tak soukromého charakteru. Bývá jim vyčítána citová strohost, ale mnohdy to je jen ochranný val kolem citlivého, vřelého srdce.

Venušínský obličej.Planeta krásy a lásky Venuše propůjčila své jméno druhému složenému typu, kterým je kombinace melancholika a sangvinika. Vztahy s ostatními lidmi stojí u těchto jedinců na prvním místě  v žebříčku hodnot. Snaží se vnášet harmonii a rovnováhu do míst v nichž žijí nebo pracují. Achilovou patou bývá vytrvalost, raději se věnují příjemnějším věcem, než je pouhé vydělávání peněz a nebo nedej bože nějaké striktní dodržování jakéhosi řádu. Jejich romantická duše se takovými omezeními rozhodně spoutat nedá.

Posledním složeným typem je Jupiterův obličej. Vládce bohů propůjčil těmto lidem značnou dávku životního štěstí, kombinovaného s ještě únosnou mírou zdravého sobectví, takže štěstěna  stojí věrně při nich. Dobrá nálada je typická pro kombinace sangvinika a cholerika. Jako nesmírně tvůrčí bytosti potřebují tito lidé stále nové a nové podněty. Jsou to opravdoví  pronásledovatelé duhy a kupodivu pod jejich vlivem se vám svět zdá barevnější, zářivější a rozhodně o mnoho šťastnější.